Welkom bij EHBO vereniging Mierlo

EHBO Tips

Iets in je oog

Een vuiltje veegt U met een nat wattestokje naar de dichtsbijzijnde ooghoek. Zit het op het hoornvlies (voor de pupil) of zit het vast, ga dan naar de dokter.
Zorg voor vervoer naar de dokter in een zittende houding (dan is er minder druk op het oog).


Gebroken arm of been

Zorg ervoor dat het gebroken lichaamsdeel niet wordt bewogen. Steun dit lichaamsdeel door een mitella aan te brengen om de arm of een opgerolde deken naast het been te leggen. Bel de dokter of de eerste hulp. Geef geen pijnstillers, in verband met een eventuele narcose.


Gebeten door hond of kat

Spoel de wond goed uit met water en zeep, want de kans op infectie is groot. Desinfecteer en verbind de wod direct. Is de wond groot of blijft hij bloeden, ga dan naar de huisarts of eerste hupl. Volwassenen en niet gevaccineerde kinderen moeten bij een bijtwond altijd direct naar de dokter voor een prik tegen tetanus.


Brandwond

Altijd meteen onder zacht stromend water houden, (eerst water de rest komt later) gedurende 10-15 minuten. Gebruik hiervoor lauw (geen koud) water. Gebruik geen brandzalf en prik blaren niet door, in verband met infectiegevaar. Ga met grote en derdegraads brandwonden altijd direct naar de dokter of eerste hulp.


Blaar

Prik blaren nooit door, want hierdoor neemt het risico op infectie toe. Maak het gebied rond de blaar schoon met water. Dep de blaar droog en doe er een verband op, zodat er geen wrijving meer op de plek kan ontstaan (bijvoorbeeld door de schoen)