Welkom bij EHBO vereniging Mierlo

Jeugd EHBO

Jeugd EHBO A door Lotte Mandigers.


Jeugd EHBO A.

Op school kregen we na de voorjaarsvakantie jeugd EHBO ? les. 

We werden in groepjes verdeeld en bij ieder groepje zat een EHBO - er. Maar daarvoor kregen we bij elke les gezamenlijk uitleg.

De eerste les ging over hoe je een vingerverband aan moest leggen of een vingertopverband, dat was wel heel moeilijk want dat had niemand al een keer gedaan. Elke maandag kregen we iets anders, wat we thuis moesten oefenen. En zo hebben we dus verschillende dingen geleerd wat je bij jeugd EHBO A moest kennen. Op 8 april waren we heel zenuwachtig want we kregen ons proefexamen. En iedereen had dat best goed gedaan. Donderdag 11 april werd het theorie-examen afgelegd. We kregen twintig vragen die we moesten beantwoorden, we hadden een boekje gehad waar je die dingen uit moest leren. Iedereen was geslaagd voor het theorie-examen. Op zaterdag 13 april was het zo ver iedereen ging vol spanning naar sporthal de Weijer, want daar werd het Examen EHBO afgelegd. Heel de zaal lag vol met gewonden die wij moesten gaan helpen: je moest allerlei soorten verbanden aanleggen, mond-op-mondbeademing en ook mond-op-neusbeademing, stabiele zijligging, mitella en brede das aanleggen, en je moest ook zeggen wat je moest doen als iemand iets giftigs had ingeslikt, maar ook de nood vervoersgreep van Rautek. En om vier uur was de diploma-uitreiking, iedereen was geslaagd en niemand had een onvoldoende gehad. De diploma?s werden door burgemeester Jacobs-Aarts uitgereikt. 

Dus nu hebben we allemaal gediplomeerde Jeugd EHBO-ers in Mierlo.

Maar je kunt nog steeds beter voorkomen dan genezen. 

En ik zou heel graag verder gaan met Jeugd EHBO. B. 

Want EHBO-ers kunnen we altijd wel goed gebruiken.
Groetjes Lotte Mandigers


Jeugd EHBO door Wim Relou.


Waarom is de jeugd EHBO zo belangrijk, omdat het goed is om al op jonge leeftijd vertrouwd te raken met ongelukken en vooral leren de helpende hand toe te steken. Vaak zijn kinderen getuigen van een ongeval of een ongelukje op school of thuis. Dan is het maar wat fijn als een jongen of meisje het lef heeft om op de voorgrond te treden en het slachtoffer een verbandje en een geruststellend woord te geven. 

Het betrekken van de jeugd in het EHBO gebeuren is ook een beetje eigen belang. Zonder jeugd geen toekomst. Hopelijk zijn deze kinderen straks onze nieuwe leden. Het is alleen jammer dat er in Mierlo geen vervolg is. Waarschijnlijk komt dat omdat de jeugd uitzwermt naar het voortgezet onderwijs en daardoor moeilijker bereikbaar is.

De jeugd EHBO wordt in Mierlo groots aangepakt. De groepen 8 van alle basisscholen worden daarbij betrokken. In samenspraak met de leerkrachten, die de theorie verzorgen, komt een team van EHBO'ers de praktijk beoefenen o.l.v. Diny van Vleuten. De praktijklessen worden verspreid over 8 weken. Dit alles word afgesloten met een theorie-examen op school en een gezamenlijk praktijkexamen in de plaatselijke sporthal.